Zgaga w ciąży – przyczyny, objawy, czy to groźne?

Męczy Cię zgaga i nie wiesz dlaczego? To niestety częsta przypadłość w ciąży. Nie przejmuj się, bo nie dotyczy to tylko Ciebie. To niezmiernie częsta przypadłość. Większość kobiet w stanie błogosławionym go doświadcza. Niektóre nawet całą ciąże, inne w ostatnich miesiącach.

Czym jest zgaga?

Jest ona interpretowana jako objaw chorobowy, który polega na uczuciu bolesnego pieczenia, lokalizowane za mostkiem. Zazwyczaj opisywane jako „palenie w przełyku”.

Jaka jest przyczyna?

Za przyczynę uznaje się cofanie się kwaśnego soku żołądkowego, czyli tzw. refluks żołądkowo-przełykowy z żołądka z powrotem do przełyku, wbrew kierunkowi fal perystaltycznych. Odczuwa się najczęściej pośrodku klatki piersiowej, nadbrzuszu, ale zdarza się też, że ból może promieniować do szyi, gardła, krtani, kąta żuchwy.

Inna przyczyna i przebieg w ciąży

Wywołuje to progesteron, ponieważ ma za zadanie przygotowanie śluzówki macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja i utrzymanie ciąży. Powoduje on zwiotczenie mięśnia okrężnego. Mięsień ten pełni funkcję zamykającą ujście przełyku do żołądka. Rezultat tego jest taki, że jedzenie zamiast od razu przejść naturalną drogę gardło-przełyk-żołądek-jelita jest cofane do przełyku. Dlaczego?Ponieważ przez rozluźnienie zwieracza przełyku tworzy się niedomknięta szczelina. Przez tę szczelinę właśnie przechodzi zawartość żołądka i cofa się do przełyku. A wypychana jest przez powiększoną macicę. Poza pokarmem trafia tam też produkowany przez żołądek kwas solny jak i enzymy trawienne.

Dolegliwości zgagi w ciąży

Kwaśno-gorzki smak w jamie ustnej, pieczenie w gardle i za mostkiem, uporczywe odbijanie, czy nawet kwaśne wymioty.

 

Profilaktyka

Aby unikać tego przykrego defektu ciąży, ważna jest odpowiednia dieta. Przede wszystim należy unikać:

-słodyczy

-czekolad

-napoi gazowanych

-alkoholu

-palenia papierosów

-pikantnego jedzenia

-smażonego

-kwaśnego

-tłustego

-kawy

-czarnej herbaty

-kwaśnych soków owocowych

-żółtego sera

Jak ją zwalczyć?

Gdy zaczyna Ci bardzo dokuczać, dobrze jest udać się do apteki i zapytać farmaceutę o odpowiedni lek dla kobiet w ciąży.

Polecane są również takie domowe sposoby jak:

-nabiały czyli mleko, kefir lub maślanka- ale ważne jest by nie miały wysokiego procentu tłuszczu,

-mięta albo rumianek

-imbir – zaleca się napar z niego, lecz można też go nabyć w postaci ciasteczek!

-siemię lniane – ważne jest jak ją przyrządzisz, gdyż ważna jest jej gęsta konsystencja. Pomaga tym w uszczelnianiu ścian przełyku, i najlepiej pić ją na noc.

-sól Vichy – ma działanie zobojętniające na kwaśną treść żołądka. Jest dostępna w aptece bez recepty. Zaleca się ją po dużych posiłkach.

Kiedy do lekarza?

Należy się do niego udać, gdy nic Ci już nie jest w stanie pomóc. Dodatkowo ciągle wymiotujesz i tracisz na wadze. Mogą na to wpływać jeszcze inne czynniki, których nie jesteś świadoma.

Drogie Mamy, jak widać ciąża ma też swoje minusy, ale przecież przejdziemy wszystko, żeby nasze dziecko rozwijało się w najlepszych warunkach i przyszło na świat zdrowe. Zadbajmy też o siebie, nie męczmy się zgagą, jeśli można jej zaradzić. Jeśli masz problem z odstawianiem słodyczy, tłustych, ciężkich potraw może czas udać się do dietetyka? Ustali nam równie smaczne, zdrowe posiłki. To na pewno wyjdzie na dobre Tobie i maleństwu. Po co męczyć się zgagą? Trzeba z tym walczyć!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*