Skaza białkowa – objawy, przyczyny, trzeba iść do lekarza?

Czy zastanawia Cię co to jest? Obiło Ci się o uszy, że to dolegliwość, która dotyczy niemowląt, i może dotyczyć właśnie Twojego maleństwa? Potocznie uważa się, że to uczulenie na mleko. Skoro mleko, to ogólnie – na nabiał. Niestety, wywoływać to może wiele innych czynników…

Zdarza się też mylone z łuszczycą. Ustalmy najpierw, czym jest skaza białkowa: Jest to schorzenie zaliczane do atopowych chorób skóry, wywołane genetycznie uwarunkowaną nieprawidłową reakcją immunologiczną, czyli – wzmożona reaktywność komórek Langerhansa, która wiąże się z nieprawidłową odpowiedzią odpornościową na małe dawki antygenów, w rezultacie której dochodzi do zbyt dużego wytwarzania przeciwciał IgE skierowanych przeciwko tym alergenom.

Prościej mówiąc, to alergia na pokarm, której następstwami są zmiany skórne. Jakie są ryzyka nabycia tej przypadłości?

To informacja dla Mam, które zastanawiają się, czy ich dziecko jest lub będzie tym obciążone.

 Nie znana jest dokładna przyczyna powstania tego schorzenia, jednak istnieje prawdopodobieństwo dziedziczenia go genetycznie. Gdy jedno z rodziców jest nim obciążone, ryzko odziedziczenia stanowi 30%. W przypadku obojga rodziców ryzyko wzrasta do 70%. Co ciekawe, większe prawdopodobieństwo nabycia występuje, gdy to Matka je posiada, niż, gdy miałby je jedynie Ojciec.

Powodować go mogą również czynniki chemiczne, jak złe warunki środowiskowe, jak np.

spaliny w powietrzu, substancje chemiczne, czyli rozpuszczalniki, detergenty, konserwanty, dym tytoniowy. Wrażliwa, ochronna bariera skóry może zostać również osłabiona przez szorstkie, wełniane tkaniny lub twarda wodę.

Wpływ może mieć również klimat. Wysoka temperatura powietrza ma wpływ na zbyt duże pocenie się skóry, które może zwiększać wystąpienie objaw.

Warunki klimatyczne powodują też wzrost i różnorodność flory i fauny, co skutkuje determinacją rodzaju i ilości alergenów w powietrzu.

Powietrz0-pochodne to roztocza, alergeny znajdujące się w sierści, wydzielinach i naskórku zwierząt, alergeny pyłku roślin oraz alergeny, których pochodzenie jest grzybicze i bakteryjne.

Gdy powoduje go pokarm, można wyróżnić:

mleko, ryby, czekolada, jajka, orzechy,

migdały, pistacje, skorupiaki, soja, gluten,

cielęcina, wołowina, kakao,

białko jaja kurzego, owoce cytrusowe.

obciążone jest w przybliżeniu 4-10% dzieci oraz 2-4% dorosłych.

Przebieg choroby dzieli się na 3. fazy:

1. Do 2 roku życia – niemowlęcą – wraz ze zmianami wysiękowymi jak i strupami położonymi na twarzy, tułowiu, kończynach, owłosionej skórze głowy. Mogą wystąpić kolki, pokarm za często ulewa się Twojemu maleństwu, jest ono niespokojne, czy nawet nadpobudliwe z powodu swędzącej skóry.

2. Od 3 do 11 roku życia – dziecięcą – zmiany zlokalizowane są na zgięciach podkolanowych i łokciowych, karku, nadgarstkach. Istnieje możliwość wystąpienia zmian takich jak łupież białawy. Może dojść do złuszczającego zapalenia czerwieni wargowej wraz z pęknięciami w kącikach ust.

3. Od 12 do 23 roku życia (jak i później) – młodzież, dorośli – położenie podobne, jak w zmianach dziecięcych, jednak często występują zmiany skórne na dłoniach. Mogą wystąpić też bruzdy na skórze jak i jej pogrubienie.

 

Jak leczyć oraz zapobiegać objawom?

Atopowe zapalenie skóry może mieć wieloletni przebieg wraz z okresami, gdy objawy nasilają się bardzo lub niewiele. Duże znaczenie ma również stres emocjonalny. Nie jest on sam bezpośrednią przyczyną, lecz jednak poprzez wpływ układu nerwowego istnieje możliwość jego wpływu na chorobę.

Najważniejsza jest właściwa dieta. Niestety, trzeba unikać bardzo wielu produktów, zatem trudno jest ustalić odpowiednią dietę. Drogie Mamy, najlepiej i najbezpieczniej udać się do lekarza i dietetyka. Sami nie jesteśmy w stanie ustalić odpowiedniej diety bez tak wielu, bardzo ważnych produktów. Nie orientujemy się, jakie są ich właściwe, nieszkodliwe zamienniki. A mogłoby to skutkować np. w pierwszej kolejności anemię. Z czasem, do niewydolności poszczególnych narządów.

Zanim skonsultujesz się z lekarzem, wiedz, że negatywnie nie wpłynie żółtko z jajka, drób, ziemniaki, kasza, ryż, marchewka.

Drogie Mamy, to na pewno dla Was niełatwe – Wy i Wasze maleństwo macie pod górkę- musicie poważnie analizować, czym nakarmicie dziecko. Często musi spożywać co innego, niż reszta rodziny. Nie może tego samego, co rówieśnicy. Ważne jest wpoić dziecku, że jeśli teraz będzie pilnie przestrzegać diety, pozbędzie się jej. W przypadku niemowląt, zaniknie około 2 roku życia. U starszych może trwać dłużej i na niektóre pokarmy i czynniki będzie musieć uważać całe życie. Wszystko jest zależne od organizmu. Życzę powodzenia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*